Translate

niedziela, 10 marca 2013

Zupa meksykańska




Składniki:
  • - 0,5kg mięsa mielonego
  • -1 cebula
  • -1 papryka czerwona
  • -1 puszka fasoli białej
  • -1 puszka fasoli czerwonej
  • -1 puszka pomidorów w puszce krojonych
  • -1 puszka kukurydzy
  • -przyprawy: sól, pieprz, papryka chili w proszku
  • -papryka słodka, bazylia, oregano


Wykonanie:

Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką słodką, bazylią. Dolać wody tak aby całość była rzadką zupką i zagotować. Można też do mięsa mielonego dodać jajko, troszkę vegety, wyrobić i uformować maleńkie kulki, obtoczyć w mące, wrzucić do garnka, a warzywa poddusić na patelni i razem wszystko pogotować.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz