(zdjęcie niebawem... )
Składniki:
- 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
- 5 szklanek ciepłej wody
- 1 paczka drożdży (10 dkg)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżka soli
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy, drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem cukru, wlewamy do wymieszanych ziaren z mąką i dodajemy ciepłą wodę, mieszamy łyżką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy 2 podłużne brytfanki, smarujemy smalcem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wlewamy do brytfanek i pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 110 C piekarnika i pieczemy 1,5 godz. Chlebek jest naprawdę pyszny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz