Translate

niedziela, 10 marca 2013

Chleb z ziarnem

(zdjęcie niebawem... )

Składniki:
  • 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 szklanek ciepłej wody
  • 1 paczka drożdży (10 dkg)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy, drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem cukru, wlewamy do wymieszanych ziaren z mąką i dodajemy ciepłą wodę, mieszamy łyżką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy 2 podłużne brytfanki, smarujemy smalcem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wlewamy do brytfanek i pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 110 C piekarnika i pieczemy 1,5 godz. Chlebek jest naprawdę pyszny. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz