Składniki:
- 4 płaty śledzia solonego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 1 cebula
- 20 dkg sera żółtego
- majonez 300ml
- 5 jajek
Wykonanie:
Ziemniaka, buraka i marchewkę ugotować, wystudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo. Śledzia opłukać lub chwilkę namoczyć gdyby był zbyt słony. Pokroić w kostkę 1cm/1cm.
Układamy na dnie miseczki, cebulę kroimy w drobną kostkę i wykładamy na śledzie, buraka trzemy na grubej tarce i wykładamy na cebulkę, następnie ziemniak na grubej tarce na buraka, marchewka utarta na ziemniaka, ser żółty na tarce na marchewkę. Wylewamy cały majonez i posypujemy na wierzch rozdrobionym np. widelcem jajka.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz