Translate

niedziela, 10 marca 2013

Gołąbki inaczej, czyli... bez zawijania!


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku


Wykonanie:
Kapustę uszatkować, dołożyć mięso mielone, wsypać ryż, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę cebulę, wcisnąć czosnek, wbić jajka i wszystko wyrobić na masę. Uformować podłużne kotleciki i obtoczyć każdy w mące lub w bułce tartej. Na patelni, na oleju smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby były przykryte. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Posolić lub dodać kostkę rosołową drobiową. Gotować około 20 minut.

Sos do gołąbków:
  • 1 i 1/2 litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
  • 2 kostki drobiowe- rosołki


Wykonanie:

Wodę wlać do garnka dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i rosołki. Zagotować. Sos można zagęścić mąką z wodą. Doprawić majerankiem.
Można również zagotować zalewę i wlać do garnka z poukładanymi gołąbkami. Gotować około 30-40 minut i doprawić majerankiem i pieprzem. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz