Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 główki małej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kapustę uszatkować, dołożyć mięso mielone, wsypać ryż, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę cebulę, wcisnąć czosnek, wbić jajka i wszystko wyrobić na masę. Uformować podłużne kotleciki i obtoczyć każdy w mące lub w bułce tartej. Na patelni, na oleju smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby były przykryte. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Posolić lub dodać kostkę rosołową drobiową. Gotować około 20 minut.
Sos do gołąbków:
- 1 i 1/2 litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki stołowe ketchupu
- 2 kostki drobiowe- rosołki
Wykonanie:
Wodę wlać do garnka dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i rosołki. Zagotować. Sos można zagęścić mąką z wodą. Doprawić majerankiem.
Można również zagotować zalewę i wlać do garnka z poukładanymi gołąbkami. Gotować około 30-40 minut i doprawić majerankiem i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz