Translate

niedziela, 10 marca 2013

Gołąbki z kaszą




Składniki:
  • 1 kapusta włoska
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek  kaszy jęczmiennej
  • 5 lub 6 suszonych grzybów
  • 5 lub 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól. pieprz


Wykonanie:

Kapustę ugotawać w wodzie, zdjąć kilka liści, wystudzić. Kaszę ugotować, pomieszać z mięsem mielonym i ugotowanymi grzybami drobno posiekanymi, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nakładać mięso na liść kapusty, zwinąć i uformować gołąbki.  Ułożyć gołąbki w garnku i zalać wodą, + kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotować około 40 minut.  Umyte pieczarki pokroić drobniutko w kostkę lub utrzeć na grubej tarce, podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Przełożyć do rondelka, zalać wodą doprawić do smaku i gotować 15 min. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą a potem łyżką śmietany. Dodać 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki. Gołąbki po wyjęciu z wody na talerz polać sosem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz