Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 5 lub 6 suszonych grzybów
- 5 lub 6 pieczarek
- 1 cebula
- sól. pieprz
Wykonanie:
Kapustę ugotawać w wodzie, zdjąć kilka liści, wystudzić. Kaszę ugotować, pomieszać z mięsem mielonym i ugotowanymi grzybami drobno posiekanymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać mięso na liść kapusty, zwinąć i uformować gołąbki. Ułożyć gołąbki w garnku i zalać wodą, + kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotować około 40 minut. Umyte pieczarki pokroić drobniutko w kostkę lub utrzeć na grubej tarce, podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Przełożyć do rondelka, zalać wodą doprawić do smaku i gotować 15 min. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą a potem łyżką śmietany. Dodać 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki. Gołąbki po wyjęciu z wody na talerz polać sosem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz