Składniki:
- 0,5 kg mięsa
- 1 bułka (do namoczenia)
- pół szklanki mleka
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz lub trochę przyprawy ”kucharek”
- 10 dużych plastrów boczku wędzonego
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce lub kupić gotowe mielone- wg uznania, namoczoną bułkę w mleku wycisnąć, dodać do mięsa. Cebulę utrzeć na tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem, dodać do mięsa i wbić jajka. Doprawić do smaku i wyrobić. Folię aluminiową pociąć na kawałki 20 cm na 20 cm, na środku każdego kawałka foli położyć plaster boczku i kulkę uformowaną z mięsa mielonego. Zawinąć folię jak sakiewkę i mocno ścisnąć. Tak zwijamy pozostałe kulki. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz