Translate

niedziela, 10 marca 2013

Mielone różyczki




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa
  • 1 bułka (do namoczenia)
  • pół szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz lub trochę przyprawy ”kucharek”
  • 10 dużych plastrów boczku wędzonego
  • folia aluminiowa


Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce lub kupić gotowe mielone- wg uznania, namoczoną bułkę w mleku wycisnąć, dodać do mięsa. Cebulę utrzeć na tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem, dodać do mięsa i wbić jajka. Doprawić do smaku i wyrobić. Folię aluminiową pociąć na kawałki 20 cm na 20 cm, na środku każdego kawałka foli położyć plaster boczku i kulkę uformowaną z mięsa mielonego. Zawinąć folię jak sakiewkę i mocno ścisnąć. Tak zwijamy pozostałe kulki. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ziemniakami i surówką. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz