Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 3 dkg drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5-6 ząbków czosnku
- 10 dkg żółtego sera
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, sól, ciepłą wodę i roztopione masło i zaczyn z drożdży, wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Czosnek przecisnąć przez praskę, ser utrzeć na grubej tarce i dodać do ciasta. Jeszcze raz wszystko wyrobić. Pozostawić na pół godz do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki, żeby nie zawilgło.
Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, sól, ciepłą wodę i roztopione masło i zaczyn z drożdży, wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Czosnek przecisnąć przez praskę, ser utrzeć na grubej tarce i dodać do ciasta. Jeszcze raz wszystko wyrobić. Pozostawić na pół godz do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki, żeby nie zawilgło.
Smacznego!!!
Melduję się.
OdpowiedzUsuń