Translate

niedziela, 10 marca 2013

Chleb czosnkowy z żółtym serem



Składniki:
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 dkg żółtego sera


Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, sól, ciepłą wodę i roztopione masło i zaczyn z drożdży, wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Czosnek przecisnąć przez praskę, ser utrzeć na grubej tarce i dodać do ciasta. Jeszcze raz wszystko wyrobić. Pozostawić na pół godz do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki, żeby nie zawilgło. 

Smacznego!!!

1 komentarz: