Translate

niedziela, 10 marca 2013

Wieprzowina w białym winie


Składniki:
  • 60 dkg mięsa wieprzowego np. szynka lub łopatka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 kostki drobiowe


Wykonanie:


Mięso pokroić w plastry lub kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody i szklanką białego wina. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Dodać do mięsa i 2 kostki rosołowe. Gotować około 50-60 minut do miękkości mięsa. Odlać zalewę i zmiksować blenderem. Zalać mięso. Podawać z kluskami śląskimi.
Przepis na kluski śląskie:
80 dkg ziemniaków oskrobać, ugotować, wystudzić i utłuc. Ziemniaki ułożyć w misce, podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dołożyć resztę wyjętych ziemniaków. Dodać jajko i wyrobić ciasto, posolić, gdyby ciasto kleiło się nadal do ręki dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Uformować kluski. Ugotować w osolonej wodzie. Kluski podać z mięsem i polać sosem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz