Translate

niedziela, 10 marca 2013

Włoska zupa pomidorowa


Składniki:
  • 1 udko kurczaka lub jakaś wkładka
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, pora)
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżka bazylii świeżej
  • 2 rosołki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:


Do garnka nalać wody (około 2l ), włożyć wkładkę np. udko z kurczaka. Warzywa pokroić w plasterki lub utrzeć na tarce (wg. uznania). Dodać kostki rosołowe, troszkę soli i gotować na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie, jak gotuje się wywar, na patelnie wlewamy olej, wciskamy 2 ząbki czosnku (nie rumienić) i wlewamy pomidory z puszki i chwilę odparować, dodać bazylię suszoną. Przełożyć do wywaru, podbić mąką rozmieszaną z wodą i śmietaną. Wsypać świeżą bazylię i chwilę pogotować. Podawać z makaronem np. rurkami. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz