Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 25 dkg otrąb pszennych
- 1 czubata łyżka soli
- 7 dkg drożdży
- 3-4 łyżki oleju
- 1 litr ciepłej wody
- szczypta cząbru i tymianku
Wykonanie:
Mąkę, otręby, sól, wsypać do dużej miski i wymieszać, dodać olej, szczyptę cząbru i tymianku. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać do mąki i dolać resztę ciepłej wody. Wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa, pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować dwie brytfanki, posmarować smalcem lub masłem i posypać bułką tartą. Wyrośnięte raz ciasto przelać do brytfanek i pozostawić do drugiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C i włożyć wyrośnięte ciasto. Piec 1 godz. Do ciasta można dodać ziarnka słonecznika, pestki dyni, siemienia lnianego itp..
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz