Translate

niedziela, 10 marca 2013

Chleb z otrębami



Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 dkg otrąb pszennych
  • 1 czubata łyżka soli
  • 7 dkg drożdży
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 litr ciepłej wody
  • szczypta cząbru i tymianku


Wykonanie:
Mąkę, otręby, sól, wsypać do dużej miski i wymieszać, dodać olej, szczyptę cząbru i tymianku. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać do mąki i dolać resztę ciepłej wody. Wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa, pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować dwie brytfanki, posmarować smalcem lub masłem i posypać bułką tartą. Wyrośnięte raz ciasto przelać do brytfanek i pozostawić do drugiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C i włożyć wyrośnięte ciasto. Piec 1 godz. Do ciasta można dodać ziarnka słonecznika, pestki dyni, siemienia lnianego itp.. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz