Translate

niedziela, 10 marca 2013

Szarlotka


Składniki:
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek (mały) masła roślinnego- nie zastępujemy inną margaryną
  • zapach pomarańczowy lub cytrynowy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 -4 łyżki oleju
  • 1 litrowy słoik przesmażonych jabłek lub 1,5 kg świeżych


Wykonanie:


Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy z odrobiną cukru.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i wyrabiamy ciasto, aż odklejało się będzie od ręki. Wkładamy do lodówki na 1 godz. Dużą brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozkładamy na spodzie brytfanki, wykładamy jabłka a na wierzch drugą część ciasta rwiemy na kawałki i układamy jeden koło drugiego lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy około 1 godziny.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz