Składniki:
- 70 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek (mały) masła roślinnego- nie zastępujemy inną margaryną
- zapach pomarańczowy lub cytrynowy
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 żółtka
- 3 -4 łyżki oleju
- 1 litrowy słoik przesmażonych jabłek lub 1,5 kg świeżych
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy z odrobiną cukru.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i wyrabiamy ciasto, aż odklejało się będzie od ręki. Wkładamy do lodówki na 1 godz. Dużą brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozkładamy na spodzie brytfanki, wykładamy jabłka a na wierzch drugą część ciasta rwiemy na kawałki i układamy jeden koło drugiego lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy około 1 godziny.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz