Składniki:
- 1 kalafior
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 kostki rosołowe drobiowe ”Kucharek”
- 3 ziemniaki
- 2 cm świeżego imbiru
- kilka kromek bułki na grzanki
- listki zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy wypłukane cząstki kalafiora, marchewkę pokrojoną w krążki i ziemniaki, dodajemy kostki rosołowe (ja używam kostek „”Kucharek”"). Gotujemy...
Do małego rondelka lub patelni wkładamy masło, olej i pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy, dodajemy drugą marchewkę pokrojoną w krążki, cały czas mieszając podsmażamy...
Gdy warzywa będą miękkie dokładamy do rondelka kilka różyczek kalafiora i podlewamy wywarem. Przelewamy do blendera i miksujemy na jednolitą gęstą masę. Wlewamy do garnka z zupą. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec ucieramy świeży imbir prosto do ugotowanej już zupy. Dekorujemy zieloną pietruszką. Kromki bułki smarujemy masełkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku lub na oleju na patelni.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz