Translate

niedziela, 10 marca 2013

Zupa - krem z kalafiora


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 kostki rosołowe drobiowe ”Kucharek”
  • 3 ziemniaki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka kromek bułki na grzanki
  • listki zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy wypłukane cząstki kalafiora, marchewkę pokrojoną w krążki i ziemniaki, dodajemy kostki rosołowe (ja używam kostek „”Kucharek”"). Gotujemy...


Do małego rondelka lub patelni wkładamy masło, olej i pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy, dodajemy drugą marchewkę pokrojoną w krążki, cały czas mieszając podsmażamy...


Gdy warzywa będą miękkie dokładamy do rondelka kilka różyczek kalafiora i podlewamy wywarem. Przelewamy do blendera i miksujemy na jednolitą gęstą masę. Wlewamy do garnka z zupą. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec ucieramy świeży imbir prosto do ugotowanej już zupy. Dekorujemy zieloną pietruszką. Kromki bułki smarujemy masełkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku lub na oleju na patelni.


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz