Translate
czwartek, 17 maja 2018
Polędwiczki w winie
Polędwiczki w winie to królowa wśród potraw. Jest bardzo prosto przygotować i warto spróbować.
Potrzebujemy:
1 kg polędwiczek wieprzowych
3 duże cebule
3-4 łyżki mąki do obtaczania
1 i 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1 i 1/2 szklanki wody
sól, pieprz,
1 łyżeczka przyprawy kucharek
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Polędwiczki płuczemy, kroimy na kawałki( jedna polędwiczka na 4 lub 5 części)
Każdą pokrojoną polędwiczkę obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na patelni na oleju.
Usmażone przekładamy do garnka. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę na złoty kolor i dodajemy do polędwiczek + ząbki czosnku. Wszystko zalewamy wodą i winem ( tyle samo wina ile wody). Przyprawiamy i gotujemy około 1 godziny. Wyciągamy polędwiczki a zalewę blendujemy. Zalewamy ponownie polędwiczki. Możemy podać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Polecam i życzę smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz