Translate

poniedziałek, 21 maja 2018

Flaki z boczniaków



Składniki;


  • 2 opakowania po 25 dkg boczniaków czyli około 1/2 kg
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por ( biała część)
  • 1 opakowania przyprawy do flaków
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawa kucharek do smaku
  • 3 łyżka masła i 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • trochę oleju



Boczniaki płuczemy i kroimy w paseczki, warzywa ucieramy na grubej tarce, pora drobno siekamy . Do garnka około 3 litrowego wlewamy wodę i wkładamy pokrojone boczniaki. Gotujemy. Utarte warzywa smażymy na oleju z masłem i przekładamy do boczniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem do smaku. Gotujemy około pół godz. Dodajemy  2 łyżki stołowe przyprawy do flaków i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i posypujemy majerankiem. Całość zagotować jeszcze kilka minut i zupka gotowa. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz