Składniki;
- 2 opakowania po 25 dkg boczniaków czyli około 1/2 kg
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por ( biała część)
- 1 opakowania przyprawy do flaków
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, przyprawa kucharek do smaku
- 3 łyżka masła i 1 łyżka mąki
- majeranek
- trochę oleju
Boczniaki płuczemy i kroimy w paseczki, warzywa ucieramy na grubej tarce, pora drobno siekamy . Do garnka około 3 litrowego wlewamy wodę i wkładamy pokrojone boczniaki. Gotujemy. Utarte warzywa smażymy na oleju z masłem i przekładamy do boczniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem do smaku. Gotujemy około pół godz. Dodajemy 2 łyżki stołowe przyprawy do flaków i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i posypujemy majerankiem. Całość zagotować jeszcze kilka minut i zupka gotowa. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz