Translate

niedziela, 9 lipca 2023

Paluszki ziemniaczane i tagliatelle z cukini


Składniki na paluszki:

3 ziemniaki ugotowane
10 dkg sera żółtego
2 plastry szynki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
1 jajko 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól pieprz
Olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki ubijamy lub przeciskamy przez praskę,
Ser żółty utrzeć na drobnych oczkach, plasterki szynki pokroić w drobniutką kostkę, wszystkie składniki wymieszać razem, dodać szczypiorek, sól, pieprz, jajka i mąkę, widelcem dobrze połączyć składniki. Całość masy przełożyć do foliowego grubego woreczka, odciąć rożek. W niewielkim garnku lub patelni rozgrzać olej, wlewać długie paseczki z masy i smażyć do zrumienienia. Wyjmować na ręcznik papierowy kuchenny do osączenia tłuszczu. 

Tagliatelle z cukinii:
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 marchewka
2 łyżki masła 
2 łyżki oleju

Cukinie umyć i obieraczką do warzyw skroić całą do miseczki, tak samo skroić całą marchewkę. Olej z masłem
rozgrzać  na patelni, wcisnąć czosnek i przełożyć cukinie z marchewką, co jakiś czas przemieszać,  dodać sól, pieprz i smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz