Składniki na paluszki:
3 ziemniaki ugotowane
10 dkg sera żółtego
2 plastry szynki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól pieprz
Olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki ubijamy lub przeciskamy przez praskę,
Ser żółty utrzeć na drobnych oczkach, plasterki szynki pokroić w drobniutką kostkę, wszystkie składniki wymieszać razem, dodać szczypiorek, sól, pieprz, jajka i mąkę, widelcem dobrze połączyć składniki. Całość masy przełożyć do foliowego grubego woreczka, odciąć rożek. W niewielkim garnku lub patelni rozgrzać olej, wlewać długie paseczki z masy i smażyć do zrumienienia. Wyjmować na ręcznik papierowy kuchenny do osączenia tłuszczu.
Tagliatelle z cukinii:
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 marchewka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Cukinie umyć i obieraczką do warzyw skroić całą do miseczki, tak samo skroić całą marchewkę. Olej z masłem
rozgrzać na patelni, wcisnąć czosnek i przełożyć cukinie z marchewką, co jakiś czas przemieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz