Translate

środa, 26 lipca 2023

Paszteciki


 Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

5 dkg świeżych drożdży

2 jajka

1 kwaśna śmietana

1 masło roślinne 200 gr

Pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać razem, drożdże pokruszyć, a następnie zagnieść ciasto. Odstawić na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielić na części , wyłożyć na stolnicę. Każdą cześć rozwałkować na prostokąt, na brzegu nałożyć farsz i zwinąć w rulon delikatnie łącząc brzeg. Żeby farsz nie wyleciał. Cały rulon pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w tem 170 stopni do zrumienienia. 

Farsz:

1/2 kg kapusty kiszonej

0.70 dkg  mięsa (wieprzowe, wołowe)

1 cebula

Trochę oleju

Przyprawy według uznania

Mięso i kapustę ugotować ( ja gotuje razem)

Wystudzić, skręcić w maszynce

Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i gotowe😜


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz