Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
5 dkg świeżych drożdży
2 jajka
1 kwaśna śmietana
1 masło roślinne 200 gr
Pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać razem, drożdże pokruszyć, a następnie zagnieść ciasto. Odstawić na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielić na części , wyłożyć na stolnicę. Każdą cześć rozwałkować na prostokąt, na brzegu nałożyć farsz i zwinąć w rulon delikatnie łącząc brzeg. Żeby farsz nie wyleciał. Cały rulon pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w tem 170 stopni do zrumienienia.
Farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
0.70 dkg mięsa (wieprzowe, wołowe)
1 cebula
Trochę oleju
Przyprawy według uznania
Mięso i kapustę ugotować ( ja gotuje razem)
Wystudzić, skręcić w maszynce
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i gotowe😜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz