Translate

wtorek, 28 lutego 2023

Rogale śniadaniowe



Składniki na rogale:

650 gr mąki

25 gr świeżych drożdży z odrobiną ciepłej wody i cukru

2 jajka

120 ml ciepłego mleka

120 ml cieplej wody

4  łyżki oleju

Łyżeczka soli

W małym kubeczku mieszamy drożdże z odrobiną ciepłej wody i cukru

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę , 4 łyżki oleju i sól , wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 

Po tym czasie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy okrągły placek( jak na pizzę )

Kroimy na pół, i znów na pół aż będziemy mieć 8 trójkątów, zwijamy od szerokiej strony i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. 

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem

I posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Rogale są puszyste i pyszne. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz