Translate

czwartek, 16 lutego 2023

Pączki na ziemniakach


 


Z przepisu wychodzi około 35 pączków 

1 kg ziemniaków
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
10 dkg świeżych drożdży 
1/2 szklanki oleju
Zapach cytrynowy
Skórka otarta z cytryny
1 kieliszek rumu lub spirytusu 
Marmolada do nadzienia

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze trochę ciepłe przecisnąć przez praskę. Pokruszyć drożdże, wymieszać z ziemniakami. Jajka ubić z cukrem, dodać do ziemniaków, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto ręką, wlać olej, zapach i skórkę z cytryny. Na koniec wlać kieliszek rumu, ciasto wyrobić, wyrzucić na stolnicę dobrze posypaną mąką, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto odcinać duża łyżka, roznieść w dłoni poproszone mąką, włożyć w środek łyżeczkę marmolady i dobrze skleić. Wielkość mandarynki, układać pączki na papier do pieczenia poproszony mąką. Pączki podwoją swoją objętość. Olej rozgrzać i smażyć pączki. Wyjąć na ręcznik papierowy.  Polać lukrem lub jeszcze ciepłe obtoczyć cukrem pudrem.  Pączki są wyśmienite. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz