1 kg ziemniaków
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
10 dkg świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
Zapach cytrynowy
Skórka otarta z cytryny
1 kieliszek rumu lub spirytusu
Marmolada do nadzienia
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze trochę ciepłe przecisnąć przez praskę. Pokruszyć drożdże, wymieszać z ziemniakami. Jajka ubić z cukrem, dodać do ziemniaków, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto ręką, wlać olej, zapach i skórkę z cytryny. Na koniec wlać kieliszek rumu, ciasto wyrobić, wyrzucić na stolnicę dobrze posypaną mąką, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto odcinać duża łyżka, roznieść w dłoni poproszone mąką, włożyć w środek łyżeczkę marmolady i dobrze skleić. Wielkość mandarynki, układać pączki na papier do pieczenia poproszony mąką. Pączki podwoją swoją objętość. Olej rozgrzać i smażyć pączki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Polać lukrem lub jeszcze ciepłe obtoczyć cukrem pudrem. Pączki są wyśmienite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz