Kilka plastrów schabu
Jajko
Bułka tarta
20 szt rydzy
Cebulka szalotka
1 łyżeczka mąki
Olej do smażenia
1 łyżka masła
Pokrojony schab roztuczony na cienkie plastry przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kucharek obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Rydze myjemy i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy masło i dolewamy łyżkę oleju. Wkładamy cebulkę i smażymy chwilkę, dodajemy rydze i smażymy pod przykryciem około 30 minut mieszając aby nie przypalić. Można podlać kilka łyżek wody. Na koniec zagęszczamy sosik wodą z łyżeczki mąki, chyba że sosik wytworzył się sam to nie zagęszczamy. Na każdego schabowego nakładamy łyżkę grzybów i posypujemy utartym serem żółtym. Całość możemy zapiec w piekarniku do czasu roztopienia się sera;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz