Translate

czwartek, 27 sierpnia 2020

Schabowy pod rydzami;)


 

Kilka plastrów schabu

Jajko

Bułka tarta

20 szt rydzy

Cebulka szalotka

1 łyżeczka mąki

Olej do smażenia

1 łyżka masła

Pokrojony  schab roztuczony na cienkie plastry przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kucharek obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.  

Rydze myjemy i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy masło i dolewamy łyżkę oleju. Wkładamy cebulkę i smażymy chwilkę, dodajemy rydze i smażymy pod przykryciem około 30 minut mieszając aby nie przypalić. Można podlać kilka łyżek wody. Na koniec zagęszczamy  sosik  wodą z łyżeczki mąki, chyba że sosik wytworzył się sam to nie zagęszczamy. Na każdego schabowego nakładamy łyżkę grzybów i posypujemy utartym serem żółtym.  Całość możemy zapiec w piekarniku do czasu roztopienia się sera;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz