Translate

sobota, 1 września 2018

Gruszki w occie



Ten rok mamy bardzo obfity w owoce i warzywa a ja kocham przetwory. Gruszki są moimi ulubionymi owocami i dlatego dzielę się  pysznym przepisem...

Potrzebujemy gruszki( jakie mamy dostępne, wszystko jedno, tyle że muszą być jeszcze twarde)

Gruszki obieramy i kroimy na połówki, wycinamy gniazdo nasienne. Wkładamy do garnka z zimną wodą i octem, tak około pół garnka wody i pół szklanki octu, żeby nie ściemniały. W drugim garnku gotujemy zalewę;


  • 1 litr wody
  • 500 dkg cukru
  • 1\2 szklanki octu
  • po 1 goździku do każdego słoika.


Zalewę gotujemy, przekładamy gruszki do garnka z zalewą i gotujemy około 5 minut. Gruszki przekładamy do słoików i zalewamy tą zalewą w której gotowaliśmy gruszki. Słoiki zakręcamy i chwilkę pasteryzujemy.  Ja takie gruszki dodaję do mięs... Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz