Ten rok mamy bardzo obfity w owoce i warzywa a ja kocham przetwory. Gruszki są moimi ulubionymi owocami i dlatego dzielę się pysznym przepisem...
Potrzebujemy gruszki( jakie mamy dostępne, wszystko jedno, tyle że muszą być jeszcze twarde)
Gruszki obieramy i kroimy na połówki, wycinamy gniazdo nasienne. Wkładamy do garnka z zimną wodą i octem, tak około pół garnka wody i pół szklanki octu, żeby nie ściemniały. W drugim garnku gotujemy zalewę;
- 1 litr wody
- 500 dkg cukru
- 1\2 szklanki octu
- po 1 goździku do każdego słoika.
Zalewę gotujemy, przekładamy gruszki do garnka z zalewą i gotujemy około 5 minut. Gruszki przekładamy do słoików i zalewamy tą zalewą w której gotowaliśmy gruszki. Słoiki zakręcamy i chwilkę pasteryzujemy. Ja takie gruszki dodaję do mięs... Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz