Jeśli czasem zostaje nam zbyt dużo czerstwego chleba i bułek możemy zrobić z nich pyszne kotlety do sosu i obiad gotowy.
Potrzebujemy:
- 2 czerstwe bułki
- 4-5 kromek czerstwego chleba
- około 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebulkę
- olej o smażenia
- trochę bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, szczyptę przyprawy "kucharek'
Kotlety możemy wykonać z samego chleba.
Bułki i chleb kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i zalewamy mlekiem, aż całkiem namokną (chwilę to trwa więc cierpliwości). Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Rozmoczony już chlebek gnieciemy widelcem, potem pomagamy sobie ręką i dobrze wyrabiamy. Dodajemy jajka, cebulkę, przyprawy i dosypujemy bułki tartej tyle żeby masa była jak na mielone . Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z dwóch stron na piękny złoty kolor. Ja podawałam z sosem np. grzybowym. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz