Translate

sobota, 15 września 2018

kotlety z bułek i chleba



Jeśli czasem zostaje nam zbyt dużo czerstwego chleba i bułek możemy zrobić z nich pyszne kotlety do sosu i obiad gotowy.     

 Potrzebujemy: 


  • 2 czerstwe bułki 
  • 4-5 kromek czerstwego chleba
  •  około  1 i 1/2  szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebulkę
  • olej o smażenia
  • trochę bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, szczyptę przyprawy "kucharek'


Kotlety możemy wykonać z samego chleba.

Bułki i chleb kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i zalewamy mlekiem, aż całkiem namokną  (chwilę to trwa więc cierpliwości). Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na  oleju na złoty kolor. Rozmoczony już chlebek gnieciemy widelcem, potem pomagamy sobie ręką i dobrze wyrabiamy. Dodajemy jajka, cebulkę, przyprawy i dosypujemy bułki tartej tyle żeby masa była jak na mielone . Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z dwóch stron na piękny złoty kolor. Ja podawałam z sosem np. grzybowym. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz