Translate

sobota, 15 września 2018

chlebek z garnka



Potrzebujemy:


  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • około 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ziaren- u mnie słonecznik, siemie lniane i sezam lu pestki dyni


W garnuszku mieszamy drożdże,1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i troszkę ciepłej wody. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarna. Dolewamy oliwę, ciepłą wodę i drożdże. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką. Przykrywamy miseczkę folią i wkładamy do lodówki na około 6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto na wierzchu musi być obtoczone mąką. Przekładamy do garnka-  naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C a potem odkrywamy zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy upieczony chlebek i pozostawiamy do wystygnięcia. Chlebek długo utrzymuje świeżość.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz