Potrzebujemy:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczkę cukru
- około 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ziaren- u mnie słonecznik, siemie lniane i sezam lu pestki dyni
W garnuszku mieszamy drożdże,1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i troszkę ciepłej wody. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W miseczce mieszamy mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarna. Dolewamy oliwę, ciepłą wodę i drożdże. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką. Przykrywamy miseczkę folią i wkładamy do lodówki na około 6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto na wierzchu musi być obtoczone mąką. Przekładamy do garnka- naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C a potem odkrywamy zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy upieczony chlebek i pozostawiamy do wystygnięcia. Chlebek długo utrzymuje świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz