Translate

piątek, 12 sierpnia 2016

chlebek bez mąki



Zdrowy i bardzo smaczny chlebek bez mąki. Do jego wykonania potrzebujemy:


  • 1 szklankę ziaren słonecznika
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklankę ziaren siemienia lnianego
  • 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu 
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • ja dodaje 2 łyżki ostropestu
  • 1 czubatą łyżkę soli


Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą mieszamy w misce. Będziemy potrzebować także:


  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżkę miodu
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego


Płynne składniki mieszamy ze sobą i zalewamy ziarna.  Przekładamy masę do wysmarowanych olejem kokosowym brytfanek i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy godzinę. Chleb należy odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. By lepiej się kroił i dłużej utrzymywał świeżość, trzymam go w lodówce.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz