Zdrowy i bardzo smaczny chlebek bez mąki. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 1 szklankę ziaren słonecznika
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę ziaren siemienia lnianego
- 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- ja dodaje 2 łyżki ostropestu
- 1 czubatą łyżkę soli
Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą mieszamy w misce. Będziemy potrzebować także:
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżkę miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
Płynne składniki mieszamy ze sobą i zalewamy ziarna. Przekładamy masę do wysmarowanych olejem kokosowym brytfanek i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy godzinę. Chleb należy odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. By lepiej się kroił i dłużej utrzymywał świeżość, trzymam go w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz