Translate

piątek, 26 sierpnia 2016

Łabędzi puch


    b






Biszkopt.


  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • 6 łyżek oleju


Żółtka ubić z cukrem, białka ubić i połączyć z żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zapach i olej. Wszystko zmiksować.  Wylać masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 25 minut.

Masa:


  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 3 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • masło 82%
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Dodatkowo;


  • 2 dżemy z czerwonej porzeczki lub inny.


W jednej szklance mleka namoczyć bułki kajzerki. Rozdrobnić widelcem. Drugą szklankę mleka nastawić do gotowania z cukrem pudrem i 10 dkg wiórek kokosowych. gotować kilka minut, dodać namoczone bułki, chwilkę gotować. Wystudzić, połączyć z masłem. Biszkopt przekroić na pół. Posmarować  dolną część jednym dżemem, wyłożyć większą część masy i przykryć drugą połową biszkoptu. Posmarować Biszkopt drugim dżemem i wyłożyć resztą masy. Na wierzchu wysypujemy prażone wiórka kokosowe. Na patelnię wkładamy 1/2  masła, 2 łyżki cukru i 10 dkg wiórek kokosowych. Smażyć ciągle mieszając na złoty kolor. Wyłożyć na wierzch placka. Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz