Składniki:
- 8 plastrów schabu
- przyprawy np. sól, pieprz, kucharek
- garść mięty
- 4 łyżki śmietanki 30%
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki do obtoczenia
- 2 cebule
Na patelnię wlewamy olej. Schab obtaczamy w mące i smażymy chwilkę z dwóch stron - robimy tak z każdym plastrem. Po wykonaniu tej czynności, układamy wszystkie na patelni, przyprawiamy do smaku i dusimy około 20 minut, na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę. Wyjmujemy schab z patelni na talerz lub do miseczki, a na patelnię wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem aż stanie się miękka. Wlewamy śmietankę i przekładamy plastry schabu. Miętę siekamy drobno, dokładając do schabu. Dusimy jeszcze chwilkę pod przykryciem.
Schab podaje z ziemniakami i surówką ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz