Translate

niedziela, 14 sierpnia 2016

Schab w sosie miętowym




Składniki:


  • 8 plastrów schabu
  • przyprawy np. sól, pieprz, kucharek
  • garść mięty
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia 
  • 2 cebule


Na patelnię wlewamy olej. Schab obtaczamy w mące i smażymy chwilkę z dwóch stron - robimy tak z każdym plastrem. Po wykonaniu tej czynności, układamy wszystkie na patelni, przyprawiamy do smaku  i dusimy około 20 minut, na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę. Wyjmujemy schab z patelni na talerz lub do miseczki, a na patelnię wrzucamy cebulę i dusimy  pod przykryciem aż stanie się miękka. Wlewamy śmietankę i przekładamy plastry schabu. Miętę siekamy drobno, dokładając do schabu. Dusimy jeszcze chwilkę pod przykryciem.

Schab podaje z ziemniakami i surówką ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz