- 1 kg schabu
- 3 mandarynki
- 1//2 łyżeczki przypraw korzennych
- 1/2 łyżeczki przyprawy kucharek
- 1/2 łyżeczki przyprawy Knorr do mięs
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć, długim nożem naciąć kieszeń przez całą długość. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, nadziać schab mandarynkami z jednej i z drugiej strony a na koniec zapiąć kieszeń wykałaczkami. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć schab. Dla lubiących bardziej na słodko, mięso przed posypaniem przyprawami można natrzeć miodem. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić w plastry i obłożyć schab na wierzchu. Polać olejem. (ja w każdy plaster pomarańczy wbiłam goździki, które po upieczeniu usunęłam). Piec pod przykryciem około 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć upieczony schab, plastry pomarańczy zblendować z sosem który powstał podczas pieczenia. Pokroić schab na plastry i polać sosem pomarańczowym. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz