Translate

piątek, 21 lutego 2014

Schab w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 mandarynki
  • 1//2  łyżeczki przypraw korzennych
  • 1/2  łyżeczki przyprawy kucharek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Knorr do mięs
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, długim nożem  naciąć kieszeń przez całą długość. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, nadziać schab mandarynkami z jednej i z drugiej strony a na koniec zapiąć kieszeń wykałaczkami. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć schab. Dla lubiących bardziej na słodko, mięso przed posypaniem przyprawami można natrzeć miodem. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić w plastry i obłożyć schab na wierzchu. Polać olejem.  (ja w każdy plaster pomarańczy wbiłam goździki, które po upieczeniu usunęłam). Piec pod przykryciem około 1 godz. w  temperaturze 180 stopni C. Wyjąć upieczony schab, plastry pomarańczy zblendować z sosem który powstał podczas pieczenia. Pokroić schab na plastry i polać sosem pomarańczowym. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz