Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 90 ml wody
- 8 dkg roztopionego masła
- 1 jajko
- 3 dkg drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- dodatkowe jajko do smarowania
- garść rodzynek
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Do mąki dodać pozostałe składniki, mleko, wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść rodzynek. Mieszamy a potem wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto, im dokładniej tym lepiej. Pozostawić do wyrośnięcia. Po pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podzielić ciasto na 6 równych kawałków i uformować wałki. Z trzech pleciemy warkocz, początek zlepiamy i podwijamy pod spód. Z kolejnych wałków pleciemy następny warkocz. Przełożyć na brytfankę ,pozostawić do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Piec 25-35 minut w 180 stopni C. Chałka nie może być blada. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz