Translate

piątek, 21 lutego 2014

Chałka


Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 8 dkg roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 dkg drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowe jajko do smarowania
  • garść rodzynek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Do mąki dodać pozostałe składniki, mleko, wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść rodzynek. Mieszamy a potem wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto, im dokładniej tym lepiej. Pozostawić do wyrośnięcia. Po pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podzielić ciasto na 6 równych kawałków i uformować wałki. Z trzech pleciemy warkocz, początek zlepiamy i podwijamy pod spód. Z kolejnych wałków pleciemy następny warkocz. Przełożyć na brytfankę ,pozostawić do wyrośnięcia, posmarować  jajkiem. Piec 25-35 minut w 180 stopni C. Chałka nie może być blada. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz