Translate

środa, 22 stycznia 2014

Jeżyk




Jeśli lubicie ''Jeżyki'' to polecam ciasto, które smakuje jak te ciasteczka.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masla
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 litra dżemu śliwkowego lub wiśniowego
  • 1 paczka wiórek kokosowych
  • 1 paczka orzechów laskowych 
  • 1 paczka orzechów włoskich 
  • 5 herbatników typu Petitki
  • 5 krakersów
  • 2 lub 3 polewy czekoladowe

Wykonanie:

Żółtka starannie ucieramy z cukrem pudrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, kroimy masło i dodajemy smalec, śmietanę, proszek do pieczenia i utarte żółtka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przekładamy ciasto do  dużej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest kruche, wiec rozkładamy ciasto rękami tak, żeby pokryło całą blaszkę. Pieczemy około 20 minut w temp, 180 stopni C, do uzyskania
złotego koloru. Jeszcze gorące ciasto smarujemy dżemem. Orzechy włoskie i laskowe blendujemy chwilkę  na mniejsze kawałki, ciastka i krakersy kruszymy, dodajemy wiórki kokosowe. Wszystkie składniki  mieszamy i wysypujemy na dżem. Polewamy polewą czekoladową i pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto jest naprawdę pyszne.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz