Translate

czwartek, 9 stycznia 2014

Schab z ananasem w sosie pistacjowym

Składniki: 

  • 8 plastrów schabu
  • przyprawa ''kucharek'' lub vegeta
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dkg pistacji
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • pęczek zielonej świeżej pietruszki

 Wykonanie:

Plastry schabu przyprawić przyprawą do smaku, obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron na dużej patelni na oleju, podlać wodą tak około 1 szklanki. Pistacje  zmielić, dodać do schabu, przykryć pokrywką, żeby się gotowało  około 10 minut. Plastry ananasa pokroić w kostkę, dodać do schabu i wlać sok. Przykryć i gotować następne 10 minut. 1 łyżkę mąki rozmieszać z wodą i zagęścić sos, na koniec wlać śmietankę. Na talerzu udekorować pietruszką. Można podać z ziemniakami, ja podaje też z  ryżem. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz