Składniki;
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia)
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko winne
- sól, przyprawa kucharek
- olej do smażenia
Wykonanie;
Wątróbkę oczyścić, umyć, otoczyć w mące i usmażyć na oleju, potem posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w piórka, jabłko obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnie wlać około 4 łyżki oleju, przełożyć cebulę i chwilkę dusić, podlać troszkę wody, zmniejszyć ogień, żeby cebulka smażyła się pomalutku a nie przypaliła, musi pozostać biała. Dodać jabłko i przyprawić solą lub przyprawą kucharek. Usmażoną cebulkę z jabłkiem przełożyć na usmażoną wątróbkę, przykryć i wstawić na 10 minut do ciepłego piekarnika. Palce lizać. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz