Translate

piątek, 18 października 2013

Wątróbka z cebulą i jabłkiem



Składniki;

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko winne
  • sól,  przyprawa kucharek
  • olej do smażenia

Wykonanie;

Wątróbkę oczyścić, umyć, otoczyć w mące i usmażyć na oleju, potem posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w  piórka, jabłko obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnie wlać około 4 łyżki oleju, przełożyć cebulę i chwilkę dusić, podlać troszkę wody, zmniejszyć ogień, żeby cebulka smażyła się pomalutku a nie przypaliła, musi pozostać biała. Dodać jabłko i przyprawić solą lub przyprawą kucharek.  Usmażoną cebulkę z jabłkiem przełożyć na usmażoną wątróbkę, przykryć i wstawić na 10 minut do ciepłego piekarnika. Palce lizać. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz