- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Masa do przełożenia:
- 1 słoik przesmażonych jabłek lub 1 kg jabłek przesmażonych z cukrem
- 1 galaretka cytrynowa lub inny smak o jasnym kolorze
Na wierzch ciasta:
- 1 lub 2 galaretki
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, w drugim naczyniu umieścić żółtka dodać cukier i chwilkę miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej, cały czas miksować kilka minut, dodać ubite białka i połączyć miksując razem. Wylać na posmarowaną tłuszczem foremkę i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwie części przez środek. Rozpuścić 2 galaretki w osobnych dwóch naczyniach. Wystudzić. Jedną galaretkę wymieszać ze smażonymi jabłkami, schłodzić w lodówce, przełożyć na przekrojone ciasto i przykryć górną częścią. Na wierzchu ciasta poukładać owoce i zalać mocno schłodzoną drugą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego wystygnięcia galaretki. Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz