Translate

sobota, 19 października 2013

Biszkopt z owocami

Składniki na biszkopt :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Masa do przełożenia:

  • 1 słoik przesmażonych jabłek lub 1 kg jabłek przesmażonych z cukrem
  • 1 galaretka cytrynowa lub inny smak o jasnym kolorze

Na wierzch ciasta:

  • 1 lub 2 galaretki
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek,  białka ubić na sztywną pianę, w drugim naczyniu umieścić żółtka dodać cukier i chwilkę miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej, cały czas miksować kilka minut, dodać ubite białka i połączyć miksując razem. Wylać na posmarowaną  tłuszczem foremkę i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na  dwie części przez środek. Rozpuścić 2 galaretki w osobnych dwóch naczyniach. Wystudzić. Jedną galaretkę wymieszać ze smażonymi jabłkami, schłodzić w lodówce, przełożyć na przekrojone ciasto i przykryć górną częścią. Na wierzchu ciasta poukładać owoce i zalać mocno schłodzoną drugą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego  wystygnięcia galaretki. Życzę smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz