Składniki:
- Mix sałat lub sałata lodowa
- opakowanie pomidorków koktajlowych około 20 dkg
- 10 dkg czarnych lub różowych winogron
- 2 serki pleśniowe (do wyboru, według smaku) może być gorgonzola
- 1 jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu kieleckiego
- 1-2 ząbki czosnku lub dla ułatwienia czosnek granulowany
- 2-3 łyżki pestek słonecznika łuskanego
Wykonanie:
Sałatę wypłukać, jeśli jest to lodową porwać na małe kawałki. Ułożyć w dużej szklanej misce. Sałatka będzie niby warstwowa, więc po kolei kroimy nasze składniki i układamy lub wrzucamy jedne na drugie. Na sałatę - pokrojony w kostkę ser pleśniowy, następnie wypłukane, pokrojone na połówki winogrona
i pomidorki koktajlowe (mogą być ćwiartki). W kubku lub szklance łączymy jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Polewamy po sałatce a na wierzch posypujemy ziarnem słonecznika. Słonecznik możemy uprażyć na patelni, będzie lepszy smak. Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz