Translate

sobota, 17 sierpnia 2013

Rogaliki pysznie nadziane :)






Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka tłuszczu np. margaryna + 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 śmietana
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem,  mlekiem i odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Wszystkie składniki wsypać do miski, wyrobić ciasto, dodać zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować do grubości 0,5 cm, wykrawać trójkąty. Na początku każdego trójkąta ułożyć owoce lub marmoladę i zwinąć, uformować rogaliki. Moczyć każdego rogalika w białku, ułożyć na posmarowanej blaszce. Chwilkę poczekać na wyrośnięcie. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

Smacznego!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz