Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka tłuszczu np. margaryna + 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka, 1 jajko
- 5 dkg drożdży
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru
- 1 śmietana
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Wszystkie składniki wsypać do miski, wyrobić ciasto, dodać zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować do grubości 0,5 cm, wykrawać trójkąty. Na początku każdego trójkąta ułożyć owoce lub marmoladę i zwinąć, uformować rogaliki. Moczyć każdego rogalika w białku, ułożyć na posmarowanej blaszce. Chwilkę poczekać na wyrośnięcie. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz