Pizzę z patelni jadłam u mojej córki Ani. Jest bardzo pyszna i bardzo ciekawa. Poprosiłam, żeby podzieliła się przepisem i ja dzielę się z Wami. Smacznego!!!
Bezglutenowa pizza z patelni
Ciasto: 40 g mąki kukurydzianej i 20 g mąki ryżowej 1 jajko 6 łyżek mleka łyżka oliwy pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki oregano szczypta soli Szybki sos pomidorowy: łyżka koncentratu pomidorowego 6 łyżek passaty pomidorowej łyżeczka oliwy oregano, bazylia, pieprz i sól- proporcje wg uznania *** Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i dokładnie ucieramy, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Rozgrzewamy patelnię, rozsmarowujemy na niej ciasto, tworzymy okrągły placek. Zmieniamy stronę dopiero, gdy powstaną się na nim bąbelki. W międzyczasie robimy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą. Po zmianie strony przekładamy na pizzę sos i rozsmarowujemy pozostawiając puste brzegi. Następnie układamy ulubione dodatki: u mnie najpierw jest to ser gouda, potem wędlina i warzywa. Możesz dać co chcesz: oliwki, suszone lub świeże pomidory, ogórki konserwowe, kukurydzę, pieczarki itd. Na koniec na pizzę układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz