Składniki (na około 6 porcji):
350 g dobrej wiejskiej kiełbasy
1 średnia cebula
1 średnia cukinia
4 papryki kolorowe
5 średnich pomidorów
2 ząbki czosnku
3 gałązki pietruszki
2 liście pora
domowy przecier pomidorowy, passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
2-3 łyżeczki wędzonej papryki
2 szczypty papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
pieprz i sól
olej do smażenia
***
Wykonanie:
Cebule i czosnek kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Dodajemy kiełbasę pokrojona w pół-plasterki. Podlewamy wodą (około pół szklanki). Papryki i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do gotowania. Pomidory parzymy, obieramy ze skory, kroimy w kostkę i również dodajemy. Kroimy drobno liście pora i pietruszkę, wrzucamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i zioła. Całość zalewamy domowym przecierem pomidorowym, passatą lub rozrabiamy koncentrat pomidorowy w 300 ml wody i dodajemy. Całość musi się pogotować około 25-30 min. Polecam na chłodne dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz