Translate

wtorek, 30 października 2018

leczo



Składniki (na około 6 porcji):
✔️ 350 g dobrej wiejskiej kiełbasy
✔️ 1 średnia cebula
✔️ 1 średnia cukinia
✔️ 4 papryki kolorowe
✔️ 5 średnich pomidorów
✔️ 2 ząbki czosnku
✔️ 3 gałązki pietruszki
✔️ 2 liście pora
✔️ domowy przecier pomidorowy, passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
✔️ 2-3 łyżeczki wędzonej papryki
✔️ 2 szczypty papryki ostrej
✔️ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
✔️ 1 łyżeczka oregano
✔️ pieprz i sól
✔️ olej do smażenia
***
Wykonanie:
Cebule i czosnek kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Dodajemy kiełbasę pokrojona w pół-plasterki. Podlewamy wodą (około pół szklanki). Papryki i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do gotowania. Pomidory parzymy, obieramy ze skory, kroimy w kostkę i również dodajemy. Kroimy drobno liście pora i pietruszkę, wrzucamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i zioła. Całość zalewamy domowym przecierem pomidorowym, passatą lub rozrabiamy koncentrat pomidorowy w 300 ml wody i dodajemy. Całość musi się pogotować około 25-30 min. Polecam na chłodne dni 😊🍁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz