Translate

piątek, 20 października 2017

Zupa borowikowa



Zupa borowikowa jak rosół...;) A lasy tego roku wysypały się grzybami i korzystając z dobrodziejstw wymyśliłam zupę borowikową.

Przygotowujemy wszystkie warzywa jak na rosół tylko kroimy w plasterki np. marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wodą. Grzyby- borowiki, które przynieśliśmy z lasu, obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. W osobnym garnku, zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego i soli, żeby zachować naturalny kolor grzyba.  Dokładamy do warzyw ugotowane już grzyby, dodajemy sól, pieprz przyprawę  kucharek. Gotujemy do miękkości warzyw.  Do zupy dodajemy kluski lane...  Mikserem ubijamy 2 jajka z 1 łyżką mąki pszennej i 1 łyżka mleka. Małym strumieniem wlewamy uzyskane ciasto lane do zupy ciągle mieszając. Na koniec dodajemy cienko uszatkowaną natkę pietruszki.  PYCHA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz