Translate

piątek, 10 lutego 2017

Pasztet z ciecierzycy



Na pasztet potrzebujemy:


  • 1 opakowanie ciecierzycy
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę
  • przyprawy według uznania 
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 jajka

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy około 2-3 godziny aż będzie miękka. Studzimy. Marchewkę ucieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę.   Na patelnię wlewamy olej, marchewkę i cebulę i smażymy mieszając żeby nie przypalić. Bułkę moczymy w mleku. Ciecierzycę przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przesmażoną marchewkę z cebulką wraz z tłuszczem z patelni.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę. Dodajemy jajka i przyprawy według smaku, jeszcze raz mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w 180 stopni C około 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz