Na pasztet potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciecierzycy
- 1 marchewkę
- 1 cebulę
- przyprawy według uznania
- 1 bułka namoczona w mleku
- 3-4 łyżki oleju
- 2 jajka
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy około 2-3 godziny aż będzie miękka. Studzimy. Marchewkę ucieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, marchewkę i cebulę i smażymy mieszając żeby nie przypalić. Bułkę moczymy w mleku. Ciecierzycę przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przesmażoną marchewkę z cebulką wraz z tłuszczem z patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę. Dodajemy jajka i przyprawy według smaku, jeszcze raz mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w 180 stopni C około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz