Masa:
- mała śmietanka 30%
- serek ricotta lub mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę z z proszkiem do pieczenia i wlać olej, zmiksować. Dynię przekręcić przez maszynkę lub utrzeć na tarce. Dodać do ciasta i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec 20- 30 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). Do miseczki przełożyć serek, dodać cukier puder i śmietankę, zmiksować na jednolitą masę. Wystudzony placek przekroić na trzy części.
Górną część kruszymy, dolne dwie nasączamy. Na dolną pierwszą część smarujemy dżem, kładziemy drugą część placka i smarujemy kremem i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy suszoną żurawiną lub czerwonymi kuleczkami granatu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz