Translate

piątek, 10 lutego 2017

Ciasto dyniowe



  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • około 20 dag świeżej dyni
  • dżem morelowy lub dyniowy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa     


  • Masa:
    • mała śmietanka 30%
    • serek ricotta lub mascarpone
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    Wykonanie:

    Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę z z proszkiem do pieczenia i wlać olej, zmiksować. Dynię przekręcić przez maszynkę lub utrzeć na tarce. Dodać do ciasta i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec  20- 30 minut ( do tak zwanego suchego patyczka).   Do miseczki przełożyć serek, dodać cukier puder i śmietankę, zmiksować na jednolitą masę. Wystudzony placek przekroić na trzy części.
    Górną część kruszymy, dolne dwie nasączamy. Na dolną pierwszą część smarujemy dżem, kładziemy drugą część placka i smarujemy kremem i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy suszoną żurawiną lub czerwonymi kuleczkami granatu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Smacznego!!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz