Translate

wtorek, 8 lipca 2014

Jagodzianki





Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklani ciepłego mleka
  • 15 dkg rozpuszczonego masła
  • zapach jaki lubimy
  • 1/2 litra jagód 
  • 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Umyte jagody wymieszać z łyżeczką cukru. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wbijamy 1 jajko i 2 żółtka, dodajemy mąkę, cukier, zapach, sól, wlewamy podgrzane mleko, rozpuszczone masło i rosnące drożdże. Wszystkie składniki łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie odrywamy  małe kawałki i palcami rozgniatamy aby utworzyć okrągłe placuszki w które nakładamy jagody i sklejamy dokładnie, układamy na brytfance na papierze łączeniem do dołu. Smarujemy białkami i możemy posypać kruszonką. Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż będą rumiane około 30 minut. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz