Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach cytrynowy
- 4 łyżki oleju
Krem:
- 1 masło 82% tłuszczu
- 1 serek waniliowy
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 30 dkg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, wystudzić i wstawić do lodówki, kontrolować tężenie
Jajka zmiksować z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek, dodać zapach i olej ciągle miksując. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i piec około 20 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu wystudzić. W misce zmiksować masło z cukrem pudrem na białą masę, dodawać po jednej łyżeczce (żeby się nie zważyło) serka waniliowego ciągle miksując i kilka truskawek. Wystudzony biszkopt przekroić przez środek i wyłożyć krem, przykryć górną częścią biszkoptu. Wierzch udekorować truskawkami i zalać troszkę stężoną galaretką, wstawić do lodówki i zastygnięcia. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz