- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1-2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- pieprz, sól, przyprawa kucharek do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce, potem cebulę dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i przyprawę kucharek. Wszystko wymieszać. Na średniej patelni smażyć placki ( po jednym na całej patelni). Placki powinny być średniej wielkości lub duże, zależy od posiadanej w domu patelni. Usmażone i nie spieczone placki układać jeden na drugim żeby zmiękły. W miseczce połączyć mięso mielone z przyprawami, jajkiem i utartą cebulą.
Dokładnie wyrobić mięso. Na każdy placek ziemniaczany rozłożyć farsz mięsny i zwinąć w rulonik. Taką roladkę zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć roladki na brytfance i piec w piekarniku około 30minut w temp. 180 stopni C. Na wierzch polać dowolnym sosem, ja podałam sos pomidorowy. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz