Składniki:
- 1 litr bulionu
- 10 szt skorupek z jajek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 marchewki
- 4 plasterki szynki
- 4 rzodkiewki
- kilka listków pietruszki
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- żelatyna na 2,5 litra bulionu
Wykonanie:
Potrzebujemy foremki z jajek- przy każdym użyciu jajek do potraw rozbijam delikatnie górną część jajka, obieram skorupkę i wylewam jajko. Taką foremkę myję dokładnie w środku. Skorupki zbieram kilka dni.
Do garnka nalewam 1 litr wody, dodaję 2 rosołki drobiowe i 2 obrane marchewki. Gotuję do miękkości marchewki. Gotuję jajka. Kroję w kostkę szynkę, ugotowaną marchewkę, jajko, i rzodkiewkę.
Skorupki jajek układam w foremce na jajka, na spód wkładam po jednym listeczku pietruszki, pokrojone jajka, szynkę, marchewkę, rzodkiewkę i jedną łyżeczkę kukurydzy. Do bulionu wsypuję żelatynę i mieszam dokładnie do rozpuszczenia. Wystudzonym bulionem zalewam jajka. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Pomysł na wielkanocne śniadanko.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz