Translate

środa, 6 listopada 2013

Kurczak w winie



Musimy przygotować:

  • 3-4 udka kurczaka lub 8 podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka wina bikaver
  • 2-3 kostki rosołowe drobiowe lub wołowe ''kucharek''
  • 1 duża cebula
  •  kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Umyte udka kurczaka  obsmażamy na  patelni na oleju z dwóch stron, przekładamy do garnka, na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Do garnka wlewamy 2 szklanki wina bikaver i 2 szklanki wody( tyle samo wina i wody, jeśli udek jest więcej zwiększamy ilość wina i wody) żeby udka były zanurzone w zalewie. Dokładamy pokrojoną cebulę i kostki rosołowe( wołowe nadają dodatkowo piękny ciemny kolor sosu). Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z zalewy zaś  zalewę  blenderujemy  na sos. Udka podajemy polane sosem z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi, ja podałam z plackami ziemniaczanymi i gotowanym kalafiorem Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz