Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Ciasto z owocami i kruszonką



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • owoce według uznania i smaku, ja upiekłam ze śliwkami
Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajka i wlać maślankę i olej. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, dobrze ze sobą połączyć. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem brytfanki i posypanej bułką tartą. Owoce umyć, pokroić w mniejsze kawałki, ze śliwek usunąć pestki, ułożyć na ciasto dosyć gęsto. Na wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 do 200 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest naprawdę pyszne, smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz