Translate

czwartek, 11 kwietnia 2013

Faworki i różyczki



Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Na stolnicy przesiać mąkę i dodać resztę składników, wyrobić ciasto dokładnie. Musi być miękkie. Ciasto należy zbić wałkiem, tę czynność wykonujemy po to, żeby wbić w ciasto jak najwięcej powietrza, faworki będą rosły (jak na drożdżach)... Odcinamy kawałek ciasta od całości  rozwałkujemy duży placek. Wykrawamy radełkiem paski, nacinamy w środku i przekładamy każdy pasek przez środek naciętej dziurki. Smażymy na głębokim tłuszczu.  Faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby obeschły z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy różyczki karnawałowe wtedy wycinamy kółeczka  jedne szklanką, mniejsze literatką i najmniejsze kieliszkiem. Każde kółko nacinamy 3, 4 razy , układamy kółeczka jedno na drugim (trzy wielkości i smażymy jak faworki. W środek każdej różyczki nakładamy odrobinę dżemu z płatkami róży. Smacznego!!


Wersja II


  • 2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 1 całe jako 
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu lub spirytusu 


 Całość zagniatamy jak wcześniejszy przepis. Smacznego!!!

Mam też wersję III


  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki żółtek
  • mąka (musi być jej tyle żeby składniki się połączyły w jednolitą masę) 

 Pozdrawiam wszystkich życząc miłych wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz