Składniki;
1 kg sera białego
20 dkg cukru
6 dkg miękkiego masła
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1 serek mascarpone
Na spód;
20 dkg ciastek pokruszyć
10 dkg masła rozpuścić i połączyć.
Tortownice 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyciąć koło większe niż spód tortownicy wyłożyć i spiąć tortownicę żeby papier wystawał na zewnątrz, wyciąć paski papieru o wysokości tortownicy i wyłożyć brzegi środka tortownicy. Na spód wyłożyć połączone ciastka z masłem i zapiec przez 15 minut.
Do miski wkładamy ser biały (nie mielony), cukier i masło i miksujemy kilka minut, dodajemy stopniowo po jednym jajku, zmniejszamy obroty i dodajemy serek mascarpone i budyń, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy w kąpieli wodnej; do wkładu z piekarnika lub brytfanki wlewamy wodę i umieszczamy w piekarniku, sernik wkładamy nad wodę na kratkę, pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni a potem 50 minut w temperaturze 150 stopni góra/ dół bez termoobiegu. Sernik będzie biały. Po upieczeniu polewamy białą czekoladą. Jest naprawdę pyszny.😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz