Translate

piątek, 5 stycznia 2018

Ziemniaki w waflu- andruty




Potrzebujemy;


  • 1 kg ziemniaków lub ziemniaki z dnia poprzedniego
  • 2 wafle andruty
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia


Ziemniaki posolone gotujemy, odcedzamy, tłuczemy. Cebulkę smażymy na oleju na złoty kolor i dodajemy do gorących ziemniaków. Jeszcze raz tłuczemy. Możemy dodać posiekaną  natkę pietruszki lub koperek. Gorące ziemniaki wykładamy na wafle andruty i rozkładamy nożem na całej powierzchni wafla, brzegi również. Czekamy chwilę aby wafel zmiękł i zwijamy dość ściśle w roladkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na plastry około 1 cm. Obtaczamy każdy plaster w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.  Smażymy na oleju i podajemy z sosikiem zamiast ziemniaków. Naprawdę polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz