Translate

środa, 1 maja 2013

Faszerowane cukinie





Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Kasi, która zapewniała mnie, że cukinie są pyszne, a ja potwierdzam, naprawdę palce lizać.:)

Składniki:

  • 8 młodych świeżych cukinii
  • 500g mięsa mielonego lub do zmielenia(np. łopatka)
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • do smaku przyprawy '' kucharek''
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  •  Kilka plasterków sera żółtego


Sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 1 łyżeczka cukru
  • troszkę bazylii i oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki 
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Cukinie umyć i przekroić wzdłuż, wydrążyć troszkę ze środka, ułożyć w brytfance jedna koło drugiej.
Na patelnie wlać olej, wcisnąć czosnek i wlać pomidory z puszki, chwilę smażyć, dodać mięso mielone i dusić mieszając co jakiś czas. Doprawić przyprawami do smaku.  Gotowy farsz nałożyć na cukinie. Polać odrobiną oleju i piec w piekarniku około 40 minut w temp. 200 st.C. Po tym czasie na każdą cukinię nałożyć cienki plasterek sera żółtego i piec jeszcze 10 minut.  Upieczone cukinie polać sosem.

Sos;  Pomidory z puszki zmiksować blenderem, wlać do małego rondelka, doprowadzić do wrzenia i doprawić czosnkiem, bazylią, oregano i cukrem. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie i podbić sos. N koniec dolać mleka. zagotować i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz