Translate

poniedziałek, 23 grudnia 2024

Piernik

 

Potrzebujemy;

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki dżemu 
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 kostki roztopionej margaryny
1 jabłko
Garść rodzynek
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy do połączenia się składników, na koniec wlewamy roztopioną margarynę, jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i garść rodzynek, mieszamy łyżką i przelewamy do brytfanek, z przepisu wychodzi dwie brytfanki o długości 20 cm, pieczemy w temp 170 stopni C około 50 minut ale najlepiej do suchego patyczka. Dekorujemy według uznania. Placek długo utrzymuje wilgoć. Smacznego! Ps. Ja przekroiłam i posmarowałam powidłami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz