Translate

niedziela, 11 września 2016

ruskie naleśniki



Naleśnik lub jak kto woli inaczej krokiet z nadzieniem do ruskich pierogów. Naprawdę pycha. Polecam.

Ciasto naleśnikowe;


  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki  mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
  • około 2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli


Mleko, mąkę i jajka zmiksować na jednolitą masę( lejącą masę) dodać olej i wymieszać. Smażyć placki naleśnikowe. Zapewne, każdy z nas ma swój sprawdzony przepis...

Farsz;


  • około 80 dkg ziemniaków
  • 50 dkg sera białego lub twarożku
  • 2-3 cebule
  • olej


Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Ser biały również przeciskamy i dodajemy do ziemniaków. Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą np. Kucharek. Mieszamy widelcem aż powstanie jednolita masa.  Nadziewamy naleśniki i zwijamy . Gotowe naleśniki odsmażamy na oleju z dwóch stron. Podajemy ze śmietaną. Smacznego..